A műgyanta padlóburkolat a legtöbb aljzatra elkészíthető színes, esztétikus, időtálló ipari padlórendszer, 0,3 mm-től extrém esetekben egészen az 1 cm vastagságig, melynek egyik előnye más burkolatokkal szemben, hogy hézagmentes (nem tartalmaz fugákat csak, ha a felület nagysága megkívánja dilatációs hézagokat).

A különböző technológiáknak köszönhetően – a hagyományos beton aljzaton kívül – a régi olajos padlókra, öntött vagy hengerelt aszfaltra, esetleg már meglévő csempeburkolatokra is felépíthető.
Már a legegyszerűbb műszaki tartalommal bíró műgyanta burkolatok is ellenállnak pl. a motorolajnak, akkumulátorsavnak, és egyéb higított oldószereknek illetve lúgos oldatoknak.

Megjelenésében széleskörű szín (RAL színskála szerint) és felületi struktúrával rendelkezhet. Az elkészült felület lehet fényes illetve matt, sima vagy csúszásmentes felület. Ez utóbbit „chips”, gumiőrlemény, silicium-carbid, kvarchomok illetve üveggyöngy felhasználásával érjük el. Ezeken kívül a sima és csúszásmentes felület közötti állapot is létrehozható egy speciális por alapú anyaggal, mely a gyantához keverve kissé narancsos felületet képez.

Bármilyen típusú műgyanta padlóról beszélünk is, nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a hétköznapokban könnyen tisztántartható, de különböző vegyszerekkel is újjá lehet varázsolni, azaz újszerű állapotot lehet elérni a speciális tisztítószerekkel, melyek több éves lerakódott szennyeződéseket is képesek eltávolítani.

Leggyakrabban a kétkomponensű epoxi gyantákat használjuk, de léteznek egy-, illetve háromkomponensű változatok is.

A meglévő, régi műgyanta burkolat egyszerűen, gyorsan felújítható, színe egy vagy több újabb réteggel megváltoztatható – még működő üzemek esetében is.

Nagy mechanikai- és vegyi ellenállóképességének köszönhetően az ipari forgalomnak (béka, targonca, nehéz járművek) hosszútávon ellenáll.

Az ipari területeken kívül praktikussága miatt előszeretettel használják a magánszférában is, pl. családiházak kazánházában, tárolóhelyiségeiben, garázsaiban.

Kültéri felületeken is alkalmazható, de ebben az esetben ajánlott az UV-állóságot biztosító réteggel ellátni az elkészült burkolatot.

Anyagtípusok összetétel szerint

  • epoxi
  • poliuretán
  • poliester
  • vizes bázisú

A padlóburkolatok elkészítéséhez szükséges alapanyagokat több mint egy évtizede a Építőanyag Kft.-től vásároljuk. Ha speciális igények miatt szükséges, az ő szakértőik segítségét is igénybe tudjuk venni, például szakítószilárdság illetve víztartalom méréshez.